Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ύδρευση  και  αποχέτευση στο Καλλίθηρο         δύο σημαντικά προβλήματα  που απαιτούν άμεση λύση.

Ύδρευση: Το νερό είναι  πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση στο πόσιμο νερό αποτελεί βασική υποχρέωση του Δήμου και της Πολιτείας γενικότερα. Το νερό που προσφέρεται στους κατοίκους του Καλλιθήρου προέρχεται μόνο από γεώτρηση για την οποία ποτέ δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για τη συνεχή της καλή λειτουργία, ιδίως τώρα που η συνεχιζόμενη λειψυδρία δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε όλες τις γεωτρήσεις. Ενώ, η ποιότητα του νερού που προσφέρει πληρεί τους όρους των σχετικών υγειονομικών διατάξεων, όσον αφορά τα φυσικά του χαρακτηριστικά (οσμή, γεύση, χρώμα, θολότητα, θερμοκρασία, αλκαλικότητα ή οξύτητα, pΗ, μικρόβια),  και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων, δεν είναι όμως ότι το καλύτερο όσον αφορά την χημική του σύσταση, τη σκληρότητα (τα λεγόμενα άλατα), η οποία προκαλεί αρκετές δυσκολίες στην καθημερινή χρήση.

 

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το δίκτυο ύδρευσης χρησιμεύει για την κατανομή του νερού και την άμεση παροχή του στους τόπους κατανάλωσης. Το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης στη Σέκλιζα ακριβώς αυτόν τον σκοπό δεν εκπληρεί. Επιεικώς κρίνεται ακατάλληλο για πάρα πολλούς λόγους:

-  Στηρίχθηκε σε μια πρόχειρη μελέτη  η οποία δεν έλαβε υπόψιν της: α) τις υψομετρικές διαφορές του χωριού, έτσι ώστε  να εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία του δικτύου αυτόματα συστήματα συνεχούς καταγραφής της πίεσης και ρύθμισης σταθερής παροχής νερού σε όλες τις συνοικίες του χωριού (δημιουργία ζωνών ύδρευσης σταθερής παροχής νερού) και β) την τυχόν μελλοντική επέκταση του χωριού (αγορά οικοπέδων και μόνιμη εγκατάσταση νέων οικογενειών).

- Χρησιμοποιήθηκαν υλικά χαμηλών προδιαγραφών και σωλήνες μικρότερης διαμέτρου  των  απαιτούμενων αναγκών.

-  Έγιναν σοβαρές κακοτεχνίες κατά την κατασκευή του έργου από τον ανάδοχο με αποτέλεσμα τα πολλαπλά σπασίματα του δικτύου (σε πολλά σημεία επιφανειακό δίκτυο, χωρίς  επίστρωση με άμμο).

- Με την έγκριση επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στα  γύρω της κοινότητας αγροτεμάχια το πρόβλημα έγινε πολύ πιο έντονο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου παρατηρείται έλλειψη της παροχής νερού  σε πολλές γειτονιές. 

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται άμεσα ο δήμος Ιτάμου:  

  Πρώτον, να αναζητήσει  νερό υψηλής ποιότητος από νέες πηγές υδροληψίας με νέα υδρευτικά έργα είτε από υπόγειες φλέβες νερού προερχόμενες από τα βουνά του δήμου με νέες γεωτρήσεις είτε με λήψη νερού από την λίμνη Πλαστήρα.

  Δεύτερον, θα πρέπει μετά την περισυλλογή του νερού, τη μεταφορά και την αποθήκευση αυτού στη δεξαμενή να γίνεται η προβλεπόμενη στη σύγχρονη εποχή μας επεξεργασία (χλωρίωση, αμμωνίαση για τη σταθεροποίηση της χλωρίωσης, ειδικές εγκαταστάσεις για το μαλάκωμα του νερού καθώς και πλήρη και ολοκληρωτικό καθαρισμό του νερού με ειδικά φίλτρα). Έτσι, θα παρέχεται και θα κατανέμεται στους καταναλωτές  υψηλής ποιότητας νερό.

  Και τρίτον, να προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης ενός σύγχρονου  αυτορυθμιζόμενου δικτύου ύδρευσης για το Καλλίθηρο με πρόβλεψη υδροδότησης για πάνω από 2000 κατοίκους, όπου όλες οι συνοικίες του χωριού (και όχι το μισό χωριό), θα έχουν άφθονο νερό με ικανοποιητική παροχή στη θέση του υδρομετρητή.

 

Αποχέτευση: Η πρακτική που ακολουθείται ιστορικά και μέχρι σήμερα στη Σέκλιζα είναι η διοχέτευση των ακαθάρτων λυμάτων σε σηπτικούς – απορροφητικούς, μη στεγανούς βόθρους. Όταν επέρχεται κορεσμός στην απορροφητική ικανότητα των βόθρων, τότε ή ανοίγεται δεύτερος  ή  ακόμη και τρίτος  ή περισυλλέγονται τα λύματα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα διάνοιξης νέου βόθρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, από την πληθώρα  των  μη στεγανών βόθρων που υπάρχουν στον οικισμό, τη  μόλυνση και τη διάβρωση του υπεδάφους (μόλυνση υπογείων υδροφορέων). Αποτελεί επομένως μονόδρομο για το Καλλίθηρο η κατασκευή ενός σύγχρονου οργανωμένου αποχετευτικού δικτύου με βιολογικό καθαρισμό επεξεργασίας των λυμάτων.

Άρδευση: Τέλος, όσον αφορά την άρδευση των κήπων, των καλλιεργήσιμων οικοπέδων και των γύρω του χωριού αγροτεμαχίων που σήμερα γίνεται κυρίως από το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης  και εις βάρος των καταναλωτών υπάρχουν λύσεις, με νερό προερχόμενο είτε από ανεξάρτητη γεώτρηση, είτε διαχειριζόμενοι στο έπακρον με διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα τα νερά του ξεροποτάμου μας, που τρέχουν  και χάνονται,  με μικρά υδροφράγματα σε διάφορα σημεία της διαδρομής του ποταμού ή με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα και τον υδροφόρο ορίζοντα που  σταδιακά εξαντλείται.                                                                

                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: