Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ

Εάν κάποιος επισκέπτης στο Καλλίθηρο θελήσει να αναζητήσει λίγη ηρεμία και επαφή με τη φύση μία αξιόλογη λύση είναι το δάσος στο Λαγκάδι. Ένα δάσος οξυάς και βελανιδιάς ανατολικά και πλησίον του χωριού. Πλησιάζοντας το θα ενθουσιαστεί με τη βλάστηση και την ομορφιά του αμφιθεατρικού τοπίου. Όταν διασχίσει τα πρώτα μέτρα μέσα στα δένδρα, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα ξέφωτο στο οποίο δεσπόζει ένα ημιτελές τσιμεντένιο κτίριο. Πρόκειται για το υπαίθριο θέατρο του Καλλιθήρου, το οποίο έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη με τα σημάδια της φθοράς του χρόνου να έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1983 σε μια περίοδο συνθέσεων και αρμονικής συνεργασίας Μορφωτικού Συλλόγου και Κοινότητας Καλλιθήρου προτείνεται η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου στο Καλλίθηρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι Πρόεδρος του Μ.Σ.Κ. εκείνη την περίοδο και πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο κ. Αθανάσιος Καπνιάς με μέλη τους κυρίους Κώστα Θ. Ντανόπουλο, Απόστολος Κολοβό, Θωμά Καντερέ, Θωμά Κολοκύθα, Βέρα Κολοκύθα και Απόστολο Παπαδημητρίου. Ενώ πρόεδρος στη Κοινότητα Καλλιθήρου ήταν ο Ανδρέας Κολοκύθας με συμβούλους τους Δημήτριο Κοντακτσή, Ευάγγελο Φυτσιλή, Νίκο Κολοβό, Κωστή Παπαδημητρίου, Θεόφιλο Μάνταλο και Νίκο Παπαβασιλείου.

Για την ιστορία, αρχικά η σκέψη ήταν να κατασκευαστεί το υπαίθριο θέατρο ανατολικά του λόφου του ΑΓ. Αθανασίου με εναλλακτική πρόταση την κατασκευή του θέατρο στη σημερινή θέση "στο λαγκάδι" η οποία και επικράτησε. Τις προτεινόμενες περιοχές επισκέφθηκαν ο τότε Νομάρχης κ. Παπασμύρης με τον ηθοποιό κ. Καρύδη. Το 1988 επί Προεδρίας του κ. Φώτη Γκαζούνη στη κοινότητα Καλλιθήρου ανατέθηκε με ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού Συμβουλίου στην κ. Καμέλια Γκαβαρδίνα η μελέτη για την κατασκευή του θεάτρου. Τότε μάλιστα, πριν την έναρξη των εργασιών κλήθηκε ειδικό συνεργείο να ελέγξει την ακουστικότητα του χώρου, η οποία θεωρήθηκε εξαιρετική και ενέκρινε την τοποθεσία. Το ίδιο έτος ακολούθησε η ανάθεση του έργου στους κυρίους Στέλιο Μυλωνά και Ηλία Ευθυμίου και ξεκινά η θεμελίωση του θεάτρου. Περίπου τρία χρόνια αργότερα, το 1991, μετά από νέα χρηματοδότηση συνεχίζονται οι εργασίες και κατασκευάζεται το πρώτο διάζωμα των τσιμεντένιων κερκίδων. Επί προεδρίας Γιάννη Βαγγελάκου δημιουργείται ο σκελετός των παρασκηνίων και το φουαγέ του θεάτρου. Τέλος, επί δημαρχίας Βασίλη Τσαντήλα κτίζονται οι παραπάνω χώροι και εκεί σταματούν οι εργασίες.

Δυστυχώς όμως ο υπέροχος αυτός χώρος, ο οποίος θα μπορούσε να καταστεί κέντρο πολιτισμού για το νομό Καρδίτσας και αιτία ανάπτυξης για ένα χωριό-έδρα δήμου, το Καλλίθηρο, μένει ανεκμετάλλευτος, έρμαιο των αμνοεριφίων. Εποχές μεσαίωνα δε ζούμε ώστε να υπάρχει ως δικαιολογία ότι επιδιώκεται ο σκοταδισμός.

Πού, λοιπόν, κωλυσιεργούν οι εργασίες του θεάτρου; Τι είναι αυτό που αγκυλώνει κάθε τι που αφορά το θέατρο και εμποδίζει την εξέλιξη του; Γιατί δεν προωθείται η ολοκλήρωση ενός έργου που θα έχει πολύπλευρες ωφέλειες; Η κατασκευή του θεάτρου θα έδινε την ευκαιρία στους κατοίκους της περιφέρειας να έρθουν σε επαφή πιο άμεσα με τον πολιτισμό και να βελτιώσουν το πνευματικό τους επίπεδο. Ταυτόχρονα η προσέλευση καλλιτεχνών και κόσμου θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή οικονομικής ανάπτυξης για ένα ολόκληρο χωριό. Παρόλα αυτά δεν επιδιώκουμε ένα θέατρο αποκλειστικά για το χωριό μας και προχείρως κατασκευασμένο. Θέλουμε το θέατρο του Καλλιθήρου να γίνει το θέατρο του νομού Καρδίτσας.

Βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία, μέσα σ΄ ένα πανέμορφο δάσος, δίπλα ακριβώς σε αρχαιότητες και σε έδρα δήμου, και έχει εξαιρετική ακουστική. Δέκα λεπτά μόλις από την Καρδίτσα καθίσταται απολύτως προσβάσιμο. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι κτισμένο και απομένει η τελική διαμόρφωση του χώρου. Υπάρχουν κατασκευασμένα παρασκήνια, φουαγέ, ένα διάζωμα κερκίδων και οι βάσεις για το δεύτερο διάζωμα. Πρόκειται επομένως για ένα θέατρο απολύτως λειτουργικό και καλαίσθητο. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό θέατρο στη Θεσσαλία, κόσμημα για την Καρδίτσα την οποία η κεντρική πολιτική σκηνή συχνά την εγκαταλείπει στη μοίρα της.

Κύριοι Βουλευτές της πόλης μας, κύριε Νομάρχα, κύριοι Δήμαρχοι κύριοι πολιτευτές, επίσημοι φορείς του τόπου μας, ο πατέρας μου συνηθίζει να μου λέει το εξής γνωμικό: ότι στα εύκολα την λύση την δίνουν όλοι. Εδώ, στη δύσκολη εικοσαετή και πλέον προσπάθεια της ολοκλήρωσης του θεάτρου χρειαζόμαστε την δυναμική σας. Θέλουμε να βοηθήσετε να γίνει πραγματικότητα το όραμα μας. Η ολοκλήρωση του "θεάτρου στο λαγκάδι" του θεάτρου της Καρδίτσας.

Ιωάννης Β. Ντελής

Πρόεδρος Μ.Σ. Καλλιθήρου