Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Κατασκευή γηπέδου 5×5 στο Καλλίθηρο.





Αν δει κανείς με μια απλή ματιά το γεγονός της κατασκευής του γηπέδου 5×5 στη Σέκλιζα (Καλλίθηρο) θα αναρωτηθεί γιατί για ένα κατασκευαστικό λάθος τόση αντίδραση; Ίσως να μας πούνε ότι θυμίζουμε την γνωστή παροιμία "κάποιου του χάριζαν γάιδαρο κι εκείνος τον κοίταγε στα δόντια". Όμως, σαφώς και δεν ταιριάζει στη περίπτωση μας η γνωστή αυτή παροιμία, διότι με τα κατασκευαστικά λάθη που έγιναν, όχι μόνο τα δόντια του γαιδάρου δε θα μείνουν, αλλά ούτε και ο ίδιος στεκούμενος "κατάματα" στον ήλιο. Και θα γίνω πιο ξεκάθαρος. Είναι άξιο απορίας το γεγονός να δηλώνει ο μηχανικός της Τ.Υ.Δ.Κ. ότι έγινε λάθος στον προσανατολισμό του γηπέδου και οι εργασίες να συνεχίζονται παρά τις επισημάνσεις και τις παραστάσεις μας και να μην σταματούν εν τη γενέσει τους.
Αν όμως προσπαθήσει κανείς να δει τα γεγονότα πιο βαθειά πίσω απ΄ αυτή τη κατασκευή κρύβεται όλη η παθογένεια της λειτουργίας του Δήμου:
Έργα για το φαίνεσθαι και όχι για το είναι.
Κινήσεις εντυπωσιασμού και προβολής. Δίδεται η εντύπωση ενός καλοστημένου επικοινωνιακού σκηνικού με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα ένα πολιτικό «deal». Κατ’ανάγκην αυτό δεν είναι κακό, αρκεί όμως να στηρίζεται σε ηθικά σωστές βάσεις. Πέραν τούτου, διαπιστώνεται απροθυμία συνεργασίας, αυταρχισμός και επίδειξη ηγεμονισμού στηριζόμενου στην αρχή του ενός ανδρός. Η δημοτική αρχή θα πρέπει από αυτή την εμπειρία να σκεφθεί σοβαρά. Να βγεί σοφότερη, ειλικρινέστερη και προπάντων με διάθεση συνεργασίας και με αντιμετώπιση ιδία και ίση όλων ανεξαιρέτως των δημοτών και των φορέων, αν θέλει να προλάβει το ναυάγιο σε έναν επόμενο «κάβο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δημαρχίας του Δήμου Ιτάμου με πίστωση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» προϋπολογισμού 80.000 € και με μελέτη που συντάχθηκε από τον μηχανικό της Τ.Υ.Δ.Κ. κ. Λάππα Αλέξανδρο άρχισε η κατασκευή του γηπέδου 5×5 στο Καλλίθηρο με ανάδοχο κατασκευαστή τη κοινοπραξία Κουσαή - Μαντζιάρα. Πριν και κατά τη έναρξη των εργασιών διαπιστώθηκαν αστοχίες και προχειρότητες, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν, αλλά δεν εισακούσθηκαν, γι αυτό και υπήρξε η δημοσιευθείσα παρέμβαση μου με τίτλο «είναι ίδιον των επιφανών ανδρών το ακούειν» και με θέμα «κακοτεχνίες στη κατασκευή του γηπέδου 5×5». Ακολούθως, δημοσιεύθηκε δελτίο τύπου της Δημαρχίας ως έμμεση απάντηση στη παρέμβασή μου, όπου αναφέρεται ότι επιτέλους η νεολαία του Καλλιθήρου και του Δήμου αποκτά μια σύγχρονη αθλητική υποδομή και αναβαθμίζεται συνολικά ο χώρος. Είναι τα πράγματα, όμως, όπως θέλει να τα παρουσιάζει η Δημαρχία ή διαφορετικά;
Πρώτον, δεν προηγήθηκε μελέτη οριοθέτησης του αθλητικού χώρου και δεν λήφθηκε υπόψιν η περίπτωση της τυχόν δυτικής διέλευσης της παρακαμπτηρίου οδού της Σέκλιζας .
Δεύτερον, δημιουργείται ένα έργο σε λάθος θέση, με λάθος προσανατολισμό και πολύ κοντά στο διακοινοτικό δρόμο Καλλιθήρου - Αμπελικού.
Τρίτον, κατασκευάζεται ένα πολύ μικρό γήπεδο 5×5 με την περιμετρική περίφραξη χωρίς μεγάλα περιθώρια ασφαλείας από τον αγωνιστικό χώρο, χαμηλού κόστους, με χαμηλής ποιότητας υλικά. Δηλαδή, μια κατασκευή χαμηλότατων προδιαγραφών και όχι μια σύγχρονη αθλητική υποδομή. Πιο συγκεκριμένα, για την περίφραξη χρησιμοποιήθηκε απλό συρματόπλεγμα κήπου, εγκαταστάθηκε φωτισμός (4 προβολείς) στη κορυφή του συρματοπλέγματος χωρίς την τοποθέτηση υψηλών κολόνων και κατάλληλων προβολέων, που θα επέτρεπαν τη δημιουργία ομοιόμορφου φωτισμού του γηπέδου ώστε να απολαμβάνονται τουλάχιστον οι βραδινοί αγώνες (έτσι καταρρίπτεται και το βασικό τους επιχείρημα ότι σχεδιάσθηκε για βραδινούς αγώνες). Όσο για την θριαμβολογούμενη τοποθέτηση πλαστικού τάπητα, αναμένουμε την ποιότητα του υλικού, ευχόμενοι να είναι τελευταίας γενιάς, αντικραδασμικός και αντιολισθητικός, που θα αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχές, χιόνια, παγετός).
Συν τοις άλλοις δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:
1ον Από την στιγμή που επισημάνθηκαν νωρίς και επιβεβαιώθηκαν κατόπιν από τον μηχανικό της Τ.Υ.Δ.Κ. ο λάθος προσανατολισμός του γηπέδου και η πολύ κοντινή απόσταση στον διακοινοτικό δρόμο, γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες μετατροπές; Τι ήταν αυτό που εμπόδισε τον δήμαρχο του δήμου Ιτάμου να προβεί στη σωστή τοποθέτηση του γηπέδου στον αθλητικό χώρο;
2ον Πως αφήνεται από όλους μας να ολοκληρώνεται μια τέτοια κακοτεχνία την στιγμή που πρόκειται για ένα έργο που αφορά εμάς και τα παιδιά μας και μάλιστα όταν όλοι μας στις μεταξύ μας συζητήσεις παραδεχόμαστε την αστοχία της συγκεκριμένης επιλογής και την χαμηλών προδιαγραφών κατασκευή;
3ον Στη περίπτωση που θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση του έργου με χαμηλής ποιότητος υλικά ποιός θα χρεωθεί ένα ατύχημα παιδιού ή παιδιών, αν προκύψει ;…που φυσικά δεν το εύχομαι.

4ον Θα υπογράψει ο μηχανικός της Τ.Υ.Δ.Κ. ότι παρέδωσε ένα έργο ύψους 80.000€ και ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της παραλαβής αυτού του έργου με το συγκεκριμένο κόστος;
Μοναδική επιθυμία μέσω της νέας μου παρέμβασης είναι η δημιουργία υψηλού επιπέδου αθλητικών εγκαταστάσεων που θα τις χαιρόμαστε αληθινά εμείς και οι επόμενες γενεές.
Εις το επανιδείν
Ο γιατρός