Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Λειψυδρία

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Φαίνεται πως διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, εξαιτίας της λειψυδρίας.

Άμεσα και χωρίς καμιά πλέον χρονοτριβή, μιας και ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, είναι επιβεβλημένη η κατασκευή 2 ή 3 πρόχειρων υδάτινων μικροφραγμάτων κατά μήκος του ξεροπόταμου του χωριού Καλλίθηρο (Σέκλιζα), με σκοπό τη συγκράτηση κι αποθήκευση της όσο το δυνατό μεγαλύτερης ποσότητας νερού.

Προτείνεται η κατασκευή μικροφραγμάτων ανάλογων των υδατοφραγμάτων που κατασκευάζουν τα παραποτάμια χωριά του κάμπου, με την ενσωμάτωση δηλαδή κατά την κατασκευή ειδικού νάιλον.

Η κατασκευή αυτών των μικροφραγμάτων θα βοηθήσει άμεσα την άρδευση των παρακείμενων καλλιεργειών, αλλά κυρίως, λόγω του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, θα επιμηκύνει τη λειτουργία των παραποτάμιων και όχι μόνο γεωτρήσεων. Η επάρκεια των οποίων σε νερό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ή μη νερού στον ξεροπόταμο.

Επειδή τα μηνύματα της λειψυδρίας είναι πλέον ορατά και οι συνέπειές της άρχισαν να φαίνονται και να μας αγγίζουν, πρέπει να τεθεί πολύ σοβαρά και επιτακτικά το θέμα της κατασκευής ενός μεγάλου φράγματος στη θέση Χιλιαδού κι αν αυτό δεν είναι δυνατό, να γίνει μελέτη κατασκευής δύο μόνιμων μικροφραγμάτων στη διαδρομή του ποταμού της Σέκλιζας.

εις το επανιδείν

ο Γιατρός

πρόταση για Αθλητικό Κέντρο στο Δήμο Ιτάμου

πρόταση

του Αθλητικού Συλλόγου «ΝΕΦΕΛΗ» και του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου

για τη δημιουργία ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στο ΔΗΜΟ ΙΤΑΜΟΥ

………………………………………………………………………………………….

Ο Αθλητικός Σύλλογος «ΝΕΦΕΛΗ» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου, έχοντας ως στόχους την ανάπτυξη του Καλλιθήρου, την ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας και την προώθηση του πολιτισμού, καταθέτουν δημόσια πρόταση για τη δημιουργία ενός πρότυπου Αθλητικού Κέντρου στο χώρο όπου υπάρχουν σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις στο χωριό.

Το «δρόμο υγείας»

Δημιουργία μιας διαδρομής περίπου 2.000 μέτρων στους πρόποδες του λόφου Αγ. Αθανασίου, δίπλα στο αρχαίο κάστρο της Καλλιθήρας, κοντά στην όχθη του χειμάρρου της Σεκλιζας, μέσα στα δένδρα και γύρω από το αθλητικό πάρκο με πολλαπλά σημεία ανάπαυσης, ξεκούρασης, αναψυχής και εκγύμνασης των περιπατητών.

Την ανάπλαση του κυρίως αθλητικού χώρου.

Διαμόρφωση του υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου, με τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα, βελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού, αξιοποίηση του στίβου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να γίνει ένα πρότυπο γήπεδο. Κατασκευή εξέδρας 400-500 θεατών και δημιουργία κάτωθεν αυτής σύγχρονων αποδυτηρίων και μικρής αίθουσας γυμναστικής.

Την ανακαίνιση των υπαίθριων γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ με επίστρωση κατάλληλου τάπητα και την διαμόρφωση στους προποδες του λόφου μια φυσικής εξέδρας θεατών.

Ήδη, σε συνεννόηση με το Δήμο Ιτάμου, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατασκευής ενός ηλεκτροφωτιζόμενου γηπέδου 5x5, ενώ εκκρεμεί η κατασκευή ενός γηπέδου τένις, beach volley και βοηθητικών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Τις αισθητικές και άλλες παρεμβάσεις

H δημιουργία ενός κέντρου αναψυχής, η ανάπλαση του πευκόφυτου δάσους, ο εμβολισμός ανισόπεδων παρτεριών, η επέκταση του υπάρχοντος πράσινου, οι δεντροφυτεύσεις, οι ενδιάμεσες πλακόστρωτες πεζοδρομήσεις, καθώς κι ο εμπλουτισμός της υπάρχουσας Παιδικής Χαράς με περισσότερα και ασφαλή παιχνίδια θα προσδώσουν στον χώρο αυτό μια άλλη ομορφιά που θα την κάνει περισσότερο ελκυστική και οικία. Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου κρίνεται απαραίτητη η μετατόπιση του υπάρχοντος αγροτικού δρόμου προς τα δυτικά παράλληλα και δίπλα του αναχώματος του ποταμού.

Δίπλα και βόρεια του Αθλητικού Κέντρου, συζητείται από δεκαετίας περίπου αφενός μεν η κατασκευή ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου-Γυμνασίου με παράλληλη λειτουργία του παλαιού πέτρινου δημοτικού σχολείου ως μουσείου αφετέρου δε η δημιουργία κλειστού Γυμναστηρίου (δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή), με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων, όπως για μαθήματα χορού, διαλέξεις, εκθέσεις, συνεδριάσεις κλπ.

Ο Αθλητικός Σύλλογος «ΝΕΦΕΛΗ» και ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιθήρου με την πρόταση αυτή ζητάνε τη βοήθεια όλων, ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα έργο πνοής για τη Σέκλιζα (Καλλίθηρο). Πρόκειται για ένα έργο που αφορά ολόκληρο το Δήμο Ιτάμου, όλο το νομό που μπορεί να δώσει διέξοδο σε νέους και μεγαλύτερους, να αποτελέσει πόλο έλξης για περιπατητές κι επισκέπτες, ανθρώπους που ζητούν να ξεφύγουν από την τσιμεντοποίηση της πόλης και να απολαύσουν την ύπαιθρο.